Sarród

Fertőd: Nagy vonzerőt jelent a Fertő-Hansági Nemzeti Park értékes és ritka növény és állatvilága. Ausztriával a Fertő-Pamhagen (Pomogy) határátkelő és kerékpárút köti össze. 1990-ben testvérvárosi kapcsolat létesült a hollandiai Millingennel. A megye egyik legfiatalabb városában az iskolahálózat középfokig teljes, az általános iskolák mellett működő zeneiskola környék tanulóit is oktatja. 2000. szeptemberében a Szent István Egyetem kihelyezett tagozataként a felsőfokú “Agrárkereskedelmi menedzser asszisztens” képzés is elindult.

A településen két római katolikus templom – a neogót stílusú Szent András (Süttör) és az 1986-ban épült Szent Kereszt (Eszterháza) – található, melyet a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Udvardi Erzsébet oltár, és stációképei díszítenek. A közelmúltban restaurált kastélykápolna Europa Nostra-díjat kapott.

A település 1995-ben város. A közelben lévő Fertő-Hanság Nemzeti Parkot, a Fertő tó és környékét, a Fertő-menti településeket a környezeti szépségük, kulturális, kultúrtörténeti értékeik miatt 2001-ben az Unesco a “Világörökség” részévé nyilvánította.

fertodikastely


Sarród fekvése

A település 2 km-re északra fekszik Fertődtől, 10 km-re Pomogytól, 15 km-re Kapuvártól, 30 km-re Soprontól. Kerékpárút köti össze Mosonbánfalvával és Pomoggyal. Nyárliget településrésze a Fertőd-Pomogy országút mentén található. A Fertő és a Hanság között elterülő kiemelkedésre épült. Határának legnagyobb része a tó elhagyott medrének peremére esik. A Fertő valamikor a kertek aljáig ért, jelenleg több kilométerre esik a falutól.

A Fertő vízterületét állandóan változtatta, időnként teljesen kiszáradt. Az elhagyott tómedret az emberi munka és a szorgos nép művelés alá fogta.

 


Sarród nevezetességei

  • Temploma már valószínűleg a középkorban is volt.
  • A Fő utcában két említésre méltó szobor található. Az egyik, az 1741-es évszámú, pestis szobor. Szent Rozália alakja a középen, Szent Sebestyén és Szent Rókus között. A második szobor, a Piéta, talpazatán a Dallos család címerével. Vaskos kereszt, lábánál Mária Jézus holttestével. A szobor a 18. század második feléből való.
  • Kócsagvár, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központja. Magyarország legnagyobb, náddal fedett épülete. Rendszeresen otthont ad természetvédelmi tárgyú rendezvényeknek, kiállításoknak, konferenciáknak. Erdei iskolai programok egyik helyszíne a Fertő vidéken, emellett vendégszobái is igénybe vehetőek.
  • Tájház. 2006-ban nyílt meg a község faluháza, ahol állandó helytörténeti és néprajzi kiállítás mellett időszaki programokat is szerveznek.
  • A Fertő–Hanság Nemzeti Park – A tó lápvilága

Kapcsolat

Kérje ingyenes visszahívásunkat!


Visszahívást kér