Műszaki leírás

ELŐZMÉNYEK, TERVEZÉSI PROGRAM

A tervezési terület Sarród kisvárosias területén helyezkedik el, a meglévő és tervezett lakóterületek között. Jó megközelítési lehetőségekkel rendelkezik.

A területet nyugatról  út határolja, északi részén szántó, déli felén lakóterület, keletin pedig beépítésre szánt terület található.
A szabályozási terv szerint a telkek legkisebb területe 1500 m2 lehet. A telek legnagyobb beépítettsége 45%, legnagyobb szintterület-sűrűség 0,85, legkisebb zöldterület 60%, megengedett építménymagasság 7,50 m lehet.

A telekrendezés során egy építés telek alakult ki. Ezen a telek kap helyet a lakópark négy társasháza.

Jelen műszaki leírás a 901/09 hrsz-ú telken, a megépítendő A. és B. épületre és a hozzá tartozó mélygarázsra vonatkozik.

Az építkezés két ütembe történik. Az első ütemben a mélygarázs és az A épület épül meg. A második ütemben a B épület.

A tervezett beépítés paraméterei kielégítik a rendezési tervben előírtakat.


A. ÁLTALÁNOS ADATOK

ÉPÍTTETŐ: RAJCZI Kft, 9435 Sarród, Rév utca 4.

ÉPÍTÉSI HELY: SARRÓD,  HRSZ.:  901/9

Övezet: Lk-1 – Kisvárosias lakóterület

Megengedett beépítettség: 40%

Építési mód: szabadon álló

Előkert: 6,0m

Oldalkert: 8,0m

Hátsókert: 8,0m

Zöldfelület: min 60%

Legmagasabb építménymagasság: 7,5m

TELEK TERÜLETE: 4520 m2

Hasznos alapterület:
Tervezett épületek:

A/I (A épület – I. szárny): 252,25 m2

A/II (A épület – II. szárny): 252,25 m2

B/I (B épület – I. szárny): 252,25 m2

B/II (B épület – II. szárny): 252,25 m2

Átjáró I. Épület: 17,94 m2

Átjáró II. Épület: 17,94 m2

Fedett rámpa: 135,74 m2

Összesen: 1180,62 m2 | 26,11%


Beépítettség:

– Burkolat 1: 225,65 m2

– Burkolat 2: 200,83 m2

– Burkolat 3: 27,61 m2

Összes Burkolat: 454,09 m2

Összesen Beépített terület: 1634,71 m2

Beépítettség: 36,16% 

Bruttó szintterület: 1180,62 m2

Szintterület sűrűség: 0,303

Zöldfelület nagysága: 2885 m2

Zöldfelületi mutató: 63,8%

Max építménymagasság: D: 7,35 m

A fenti számítások alapján kijelenthetjük, hogy az épület a vele szemben támasztott kritériumoknak maradéktalanul eleget tesz.

TERVEZŐ: LENDVAY TAMÁS – FERTŐSZENTMIKLÓS FENYŐ U.8. E-08-0163


B. MŰSZAKI ADATOK- szerkezeti leírás

Földmunka: Az alaptömb kiemelése függőleges földpartok között – a kivitelezés során kialakuló helyzetből adódóan – dúcolással illetve anélkül történik. , a föld a telken deponálásra kerül , későbbi feltöltéshez.

Alapozás: Vízzáró vasbeton 35cm-es lemezlap és kútalapok (C-12), melyre vasbeton talpgerenda kerül elhelyezésre, statikus műszaki leírás és kiviteli terv szerint. Az alapozási terv talajmechanikai szakvélemény alapján készül.

Falazatok: Az épület külső falai pinceszinten vízzáró vasbeton valamint a további szinteken tartófalai POROTHERM 38 falazóelemből készülnek. Egyéb teherhordó falak POROTHERM 30 falazóelemből készülnek. A válaszfalak POROTHERM 10-es válaszfaltéglából falazottak. A lakások közözz 30cm vastag hanggátló falazat kerül beépítésre. A kiváltók előregyártott vasbeton szerkezetek a szükséges monolit vasbeton megerősítésekkel, illetve monolit vasbeton szerkezetek. Az oromfalak koszorúi a vb oszlopokon keresztül a födémkoszorúba bekötendők. A lépcsőházat és a lakásokat LeierPLAN 44 iSO töltött téglákkal határolom.

Födémek: A közbenső födémek és a zárófödém monolit vasbeton szerkezetű, tartószerkezeti terv és leírás szerint.

Lépcsők: A belső lépcső monolit vasbeton szerkezetű, előregyártott greslap burkolattal.                          

Tetőszerkezet, héjalás: A tetőtéri lakésokat koporsófödémmel zárjuk. A koporsófödémet a kitüskézett vasbeton koszorúra ültetjük. A ferde szakaszon 15 cm vastagságú vasbeton szerkezet a zárófödémhez csatlakozik, azzal együtt kerül kiöntésre. A koporsófödém a koszorúra és a közbenső teherhordó falakra egyaránt terhel.

A fa tetőszerkezet három eltérő szerkezeti egységből áll: Koporsófödémre ültetett fa szerkezet:

7,5×10 staflifákra ültettem a 7,5x15cm-es szarufáimat melyek szerkezettől függetlenül a gerincig futnak. A staflifák és szarufák közeit gyapotos hőszigeteléssel töltöm ki.

Látszó belső faszerkezetű tető: A tetőtérben a nappali, galéria és az étkező fölött elhagyom a vasbeton koporsófödémet. Az így kialakított faszerkezet talp- közép- és taréjszelemenekre ültetett szarufákból áll. A staflifák megmaradnak, valmint a szaruzat és staflifák közeit gyapotos hőszigeteléssel töltöm ki. A belső oldalon burkolatot kap (gipszkarton vagy lambéria) és 10x15cm-es gyalult szarufák kerülnek elhelyezésre terv szerint.

A zárófödém fölötti szigeteletlen fa szerkezet: A zárófödém fölött ha nem kerül galéria kialakításr, akkor a szaruzatot futtatom tovább a gerincig a hőszigetelés elhagyásával.

Lapostető kialakítása: A lapostetőt szerkezete a vasbeton zárófödém kinyújtásával alakítom ki. A vasbeton födémre elhelyezem a 10×7,5 és a 15×7,5 faszerkezetemet közötte a gyapotos hőszigeteléssel. A szigetelést 20mm építőlemezzel zárom, melyen korcolt porfestett lemezből képzem a tetőhéjalást.

Vízszigetelés: 1 rtg. VILLAS vastagbitumenes lemez fal- és padlószigetelés talajnedvesség ellen 1rtg. bitumenes lemez védelemmel.

Hő- és hangszigetelés: A külső falak POROTHERM 38 falazóelemből készülnek, 15 cm vastag AUSTROTHER AT H80 hőszigetelést kapnak. A koszorúk, kiváltók elé 8 cm vastag, a lábazati falra 15 cm vastag AUSTROTHERM XPS TOP 30  hő- és hangszigetelő lemez kerül elhelyezésre. A zárófödém 25 cm vastag ROCKWOOL Monrock Max E hőszigetelést, a tetőtéri ferde térelhatárolás 25 cm vastag ROCKWOOL Airrock ND hőszigetelő lemezt tartalmaz. Az erkély födém felül 5 cm vastag Austrotherm XPS hőszigetelést tartalmaz.

Az erkélylemez alsó síkjára 10 cm vastag Austrotherm XPS hőszigetelő lemez készül. Az úsztatott padlók alá a földszinten 10 cm vastag hő- és hangszigetelő AUSTROTHERM AT L2 réteg kerül. Oldalt padlószintig a falakra és a válaszfalak alá 1 cm vastagságban POLIFOAM hangszigetelő réteg kerül elhelyezésre. A külső nyílászárók fokozott légzárású, hőszigetelő üvegezésű műanyag szerkezetek, illesztési hézagaik tömítettek.

Szerelt térelhatárolások: Átjáró statikailag méretezett acél vázszerkezetre kerülnek korcolt porfestett lemez borítással. Esetlegesen kiegészítő vízszigeteléssel és hőszigeteléssel.

Burkolatok: Padlóburkolatok alaprajz szerint. Hidegburkolatok lábazata saját anyagából készül. A fürdők mennyezetig csempézettek. A konyha pultja fölé 60 cm magas csempeburkolat készül.

Az átjáró hőszigetelt üvegfalakkal szereljük fel. A liftakna és a gépészeti szerviz teret építőlemezzel résmentesenválasztom el.

Kémények: Az épület központi fűtését és melegvíz ellátását szerelt kondenzációs gázkazán biztosítja. A kémények a kazánok rendszertartozékai, melyek duplafalú szerelt kémények lesznek.

Festés, mázolás: A belső falak és mennyezetek gletteltek, festettek.

Nyílászárók: Belső nyílászárók: fa tok, laminált ajtólap. Ablakok 3 rétegő üveggel, külső ajtók hőhídmentes, karcmentes, fokozott légzárású profillal készülő, hőszigetelő és zajszigetelő üvegezésű műanyag szerkezetek. A bejárati ajtók Mabisz által minősített, hőszigetelt szerkezetek.

Homlokzatképzés: A nagy felületek alapozót és középszemcsés dörzsvakolatot kapnak. A lábazati alapvakolatra lábazati színvakolat készül.

Tetőfedés: A TONDACH  Figaro Deluxe fekete enbógozott tetőcserepe kerül felhelyezésre. A függőeresz csatorna porfestett horganylemez, a lefolyócsatorna fémlemez fedésű. Lapostetőket porfestett korcolt lemezből készítjük.

Korlátok: Festett acél szerkezetek csavarozott és hegesztett kötésekkel.

 

C. MUNKAVÉDELEM

Az eseti és hatósági előírások szigorú betartása minden munkafolyamatnál kötelező. A kivitelezés megkezdése előtt szükséges az előírt  bejelentések megtétele.

 


D. GÉPÉSZET- épületgépész műszaki leírás szerint

 

Vízellátás-hidegvizes rendszer: Az épületbe a szokásos vizes berendezési tárgyak vannak beépítve. Az épületben a vízvezeték a központi szűrő után kerül elosztásra.

Vízellátás-melegvizes rendszer: A szükséges mennyiségű meleg vizet a központi kondenzációs gázkazán állítja elő.

Szennyvíz elvezetés: A hálózatra csatlakozással.

Csapadékvíz elvezetés: A hálózatra csatlakozással.

Fűtés: Minden épületszárnyban található a pinceszinten egy gépészeti helység. A gépészeti helységben lesz elhelyezve a kondenzásciós gézkaszán, melyhez duplafalú szerelt kémények lesznek beépítve. A kémények a kazánok rendszertartozékai. A kazánoktól az égésterméket a duplafalú kéményen keresztül vezetjük el, a levegőt szintén a duplafalú kéményen keresztül juttatjuk a kazánhoz. A kazán mind a fűtést, mind a melegvíz ellátást biztosítja. A fűtővizet a központi aknán keresztül strangon vezetjük fel-le. A lakásoknak a gépészeti szervizhelységben kerül kialakításra az osztó-gyűjtője valamint a fogyasztásmérője illetve főkapcsolója. A lakásokat radiátoros valamint kiegészítő padlófűtéssel látjuk el.

Szellőzés: Az ablakkal ellátott  helyiségek természetes szellőzésűek. Az ablak nélküli helységekben ahol szükséges mesterséges szellőzést használunk. (pl: Mélygarázs) A mélygarázsban elhelyezésre kerülnek gépészeti terv szerint CO és füstgáz érzékelők, melyek hivatottak a szellőzést vezérelni. A vész CO szellőztetés a mélygarázsban 12m3/h m2-ként. Kb 8000m3/h A vészszellőzés a mélygarázsban tűzjelzés esetén: hő és füstelvezető kupolákkal valamint vészszellőző ventillátorral (teljesítmény kb 30.000 m3/h)

Klimatizáló rendszer: Központi rendszer nem kerül kialakításra, viszont minden lakáshoz a tervezés során a helyet gépészeti áttöréseket biztosítjuk.

Árnyékolás: Központi rendszer nem kerül kialakításra, viszont minden lakáshoz a tervezés során a helyet áttöréseket biztosítjuk.

Energetikai terv: a gépészeti műszaki leírásban.


 

E. VILLAMOS ENERGIA ELLÁTÁS – villamos műszaki leírás szerint

 

A betáplálás meglévő, az E-on Rt. közcélú hálózatáról kiépítésre került.

A tetőn elhelyezendő napelemes rendszer kétirányú mérőórán keresztül elektromos áram termelést is fog biztosítani.

A betáp. kábel az épület-főelosztóhoz földkábelon fog haladni.

Az épületek főelosztóját szabványosan kialakított szekrényben helyezzük el.

Az elosztók a villamos fogyasztók ellátását szolgálják – a világítás, dugaszoló aljzatok – szerkezetre szerleve.

Az épület belső villamos berendezése az MSZ-2364 szabvány szerint lesz kialakítva.

A mélygarázs, lépcsőház, közlekedő, tároló és egyéb közös helységek világítására fénycsöves bevilágító testeket használunk.

A lakórészeken belül a világítás szabadon választható.

A z épületek körül az utakat, a parkot és járdákat/utakat külső térvilágítással látjuk el

Kapcsolásuk a helyszínen, kapcsolókkal történik, a közlekedőkben, mélygarázsban kapcsolókkal és mozgásérzékelőkkel összekötött rendszerrel.

A villamos készülékek csatlakozására 230 V-os dugaszolóaljzatok lesznek telepítve.

A világítási és a dugaszolóaljzatos áramkörök egymástól függetlenítve lesznek szerelve.

A vezetékhálózat műanyag védőcsőbe húzott M-Cu jelű rézerű szigetelt vezetékkel készül.

A szerelvények (kapcsolók, dugaszolóaljzatok) szerelt kivitelűek lesznek.

A külső terekben a freccsenő víz ellen védett típusok épülnek.

Az alkalmazott érintésvédelem módja az MSZ 172/1-86 szerinti TN-S rendszer lesz egyenpotenciálra hozott hálózattal NEFH-ra kiegészítve.

A PE- vezető az épület főelosztónál lesz földelve, és ugyanitt található a központi EPH csomópont, melyet össze kell kötni a bejövő fém csőrendszerekkel, a nagykiterjedésű házi fémhálózatokkal és a villámvédelemmel.

A tűzvédelmi lekapcsolás a bejárat mellett táblával jelzett helyen kerül kialakításra.

A lakások áramtalanítsa a gépészeti szervizhelységben a fogyasztásmérőnél elhelyezett kismegszakítókkal végezhetők el. A túláram védelem a kismegszakítókkal valósul meg. Az épületben a tartalékvilágítási hálózat telepítése nem szükséges.

Elektronikus tűzjelző berendezés telepítését tervezzük.

A tűzjelzés a telefonos hálózaton keresztül történik.

A közlekedőkön és mélygarázsban menekülésjelőz világító menekülési irányjelző táblák kerülnek kialakításra.

A tervezett villamos berendezésre csatlakozó túlfeszültség-érzékeny készülékek védelmére a főelosztónál „ C „ fokozatú túlfeszültség-védelmi eszközöket építünk be.

Villámvédelem: villámvédelmi tervnek megfelelően: földen elhelyezett egyenpotenciálra hozott szondák melyek egymással össze vannak kötve. A felállásokat csavarozott kapcsolattal kötöm össze az lefolyó csatorna mellett elhelyezésre kerülő levezetővel.


 

F. TŰZVÉDELEM – tűzvédelmi műszaki leírás szerint

 

G. STATIKA:– statikus műszaki leírás szerint

 

 

Parkoló mérleg: Szükséges parkoló mennyiség számítása:

A 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 4. számú melléklete alapján:

“Egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani….. – 1. minden lakás, és üdülő önálló rendeltetési egysége után,”

Így: lakás = 24 db

Tehát szükséges összesen 24 db parkolóhely.

A telken 25 szabad és 25 mélygarázs parkolóhely található.


H. RÉTEGRENDEK

T1 – Tető rétegrend 1:

1rtg Hornyolt cserépfedés

3,5x5cm Tetőléc

3,5x5cm ellenléc

1 rtg páraáteresztő fólia

15×7,5cm szarufa közötte ROCKWOOL Airrock ND kőzetgyapot hőszigetelés

15×7,5cm staflifa közötte ROCKWOOL Airrock ND kőzetgyapot hőszigetelés

15cm vasbeton koporsófödém

1rtg belső felületképzés

 

T2 – Tető rétegrend 2:

1rtg Hornyolt cserépfedés

3,5x5cm tetőléc

3,5x5cm ellenléc

1 rtg páraáteresztő fólia

15×7,5cm szarufa

 

T3 – Tető rétegrend 3:

1rtg Hornyolt cserépfedés

3,5x5cm tetőléc

3,5x5cm ellenléc

1 rtg páraáteresztő fólia

15×7,5cm szarufa közötte ROCKWOOL Airrock ND kőzetgyapot hőszigetelés

15×7,5cm staflifa közötte ROCKWOOL Airrock ND kőzetgyapot hőszigetelés   

1rtg párazáró fólia

1,5cm lambéria

15cm gyalult felületkezelt szarufa

 

T4 – Tető rétegrend 4:

1rtg Korcolt lemezfedés

2cm építőlemez

1 rtg páraáteresztő fólia

15cm staflifa közötte ROCKWOOL Airrock ND kőzetgyapot hőszigetelés

15cm staflifa közötte ROCKWOOL Airrock ND kőzetgyapot hőszigetelés

18cm vasbeton födém

1rtg belső felületképzés

 

T5 – Tető rétegrend 5:

1rtg Korcolt lemezfedés

2cm építőlemez

15cm acél épületszerkezet

 

T6 – Tető rétegrend 5:

1rtg Korcolt lemezfedés

2cm építőlemez

14cm Austrotherm AT-H80 hőszigetelés

15cm acél épületszerkezet

 

V1 – Közbensőfödém

20mm felületképzés

7cm úsztatott esztrichbeton

1rtg technológiai fólia

10cm AUSTROTHERM AT L2 szigetelés

18cm vasbeton födém

1rtg felületképzés

 

V2 – Zárófödém

1rtg felületképzés

7cm úsztatott esztrichbeton

1rtg technológiai fólia

30cm ROCKWOOL Monrock Max E szigetelés

18cm vasbeton födém

1rtg belső felületképzés

 

V3 – Lemezalapozás 1

20mm felületképzés

7cm úsztatott esztrichbeton

1rtg technológiai fólia

12cm AUSTROTHERM AT L2 szigetelés

1rtg bitumenes szigetelés

35cm vízzáró vasbeton födém

10cm szerelőbeton

1rtg technológiai fólia

20cm kavicságyazat

1rtg geotextília

talaj

 

V4 – Lemezalapozás 2

15cm beton burkolat – lejtésben

1rtg technológiai fólia

1rtg bitumenes szigetelés

35cm vízzáró vasbeton födém

10cm szerelőbeton

1rtg technológiai fólia

20cm kavicságyazat

1rtg geotextília

talaj

 

V5 – Liftakna

35cm vízzáró vasbeton födém

10cm szerelőbeton

1rtg technológiai fólia

talaj

 

V6 – Indulófödém

20mm felületképzés

7cm úsztatott esztrichbeton

1rtg technológiai fólia

12cm AUSTROTHERM AT L2 szigetelés

18cm vasbeton födém

1rtg technológiai fólia

20cm kavicságyazat

1rtg geotextília

talaj

 

V7 – Erkély

6cm lapburkalat

4cm zúzalék ágyazat

1rtg technológiai fólia

1rtg bitumenes vízszigetelés

18cm vasbeton födém

1rtg külső felületképzés

 

V8 – Terasz

6cm térkő burkolat

4cm zúzalék ágyazat

8cm ckt beton

1rtg technológiai fólia

20cm kavicságyazat

1rtg geotextília

talaj

 

V9 – Parkoló zárófödém

10cm talaj

1rtg geotextília

3cm szivárgó réteg

1rtg bitumenes szigetelés

6cm lejt beton

1rtg technológiai fólia

10cm AUSTROTHERM AT L5 szigetelés

18cm vasbeton födém

1rtg felületképzés

 

F1 – Külső falazat

1rtg Külső kapart vakolat

15cm AUSTROTHER AT H80 szigetelés

38cm kerámia tégla

1rtg belső felületképzés

 

F2 – Könnyűszerkezetes falazat

1rtg Külső kapart vakolat

20cm AUSTROTHER AT H80 szigetelés +

acélszerkezet

2cm építőlemez

1rtg belső felületképzés

 

F3 – Üvegfalazat

32mm 2rtg üvegfal

120mm acél tartószerkezet

 

F4 – Liftakna falazat

1rtg belső felületképzés

15cm vasbeton aknafal

20cm hangszigetelő fal

 

F5 – Vasbeton vízzáró falazat

1rtg belső felületképzés

25cm Vízzáró vasbeton fal

1rtg bitumenes szigetelés

12cm Austrotherm XPS szigetelés

1rtg Szigetelésvédő réteg: Dörker stoplis lemez

Földvisszatöltés

 

F6 – Külső lábazat

1rtg Külső kapart vakolat

1rtg bitumenes vízszigetelés

15cm Austrotherm XPS szigetelés

38cm kerámia tégla

1rtg belső felületképzés

 

F7 – Könnyűszerkezetes falazat 2

1rtg felületképzés

2cm építőlemez

30cm AUSTROTHER AT H80 szigetelés +

acélszerkezet

2cm építőlemez

1rtg belső felületképzés


Kapcsolat

Kérje ingyenes visszahívásunkat!


Visszahívást kér